Το πείραμα του Ερατοσθένη με μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, έπειτα από πρόσκληση της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου κας. Μαργαρίτας Κορκοδείλου, επισκεφθήκαμε με τους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου το παλιό τους σχολείο για να υλοποιήσουμε το πείραμα του Ερατοσθένη μαζί με την Ε’ και τη Στ’ τάξη του Δημοτικού. Στόχος μας ήταν να υπολογίσουμε το μήκος της περιφέρειας και της ακτίνας της γης μετρώντας το μήκος της σκιάς ενός χάρακα! Η ιδέα, φυσικά, δεν ήταν δική μας. Ήλθε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου 2.500 χρόνια πριν και υλοποιείται κάθε χρόνο κατά την ηλιακή ισημερία.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες. Η δράση σε Πανελλήνιο επίπεδο διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA. 

Το εγχείρημα ήταν ενδιαφέρον αλλά και δύσκολο, καθώς έπρεπε να μεταφερθούν μια σειρά οργάνων από το εργαστήριό μας στην αυλή του Δημοτικού. Έτσι, αρκετή ώρα πριν την εκτέλεση του πειράματος ξεκινήσαμε φορτωμένοι χάρακες, ράβδους, λαβίδες, μετροταινίες, σπάγκους και πολύ κεφι (nοιος δεν έχει κέφι όταν νομίζει πως χάνει μάθημα;).

Τα παιδιά του Δημοτικού και οι δάσκαλοί τους μας υποδέχτηκαν χαμογελαστοί κι έτοιμοι για δράση. Μας διέθεσαν 6 καινούρια πεντακάθαρα θρανία τα οποία τοποθετήθηκαν σε ένα ηλιόλουστο σημείο της αυλής και αρχίσαμε να συναρμολογούμε τις πειραματικές μας διατάξεις.

10 λεπτά πριν την ηλιακή μεσημβρία ήμασταν έτοιμοι, αποδεικνύοντας πως κάποιες φορές όπου λαλούν πολλοί κοκόροι δεν αργεί να ξημερώσει! Στις 12:27 μ.μ., την ώρα ακριβώς που ο ήλιος μεσουρανούσε, πήραμε τις απαραίτητες μετρήσεις: μήκος σκιάς οι μαθητές του Γυμνασίου, μέγεθος γωνίας με το μοιρογνωμόνιο οι μαθητές του Δημοτικού.

Οι υπολογισμοί έγιναν για το Δημοτικό στην αίθουσα της 6ης τάξης και για το Γυμνάσιο στην αίθουσα του Γ2 και μας δικαίωσαν, αφού καταφέραμε να βρούμε ότι η ακτίνα της Γης είναι 6.322 km (σφάλμα 0,78%)!

Ένα από τα φύλλα εργασίας που συμπληρώσαμε!

Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η κα. Δήμητρα Δουδουσάκη (ΥΣΕΦΕ) και η κα. Κατερίνα Βασιλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και την υποστήριξη τη Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Άνδρου κα. Μαργαρίτα Κορκοδείλου, την Υποδιευθύντρια κα. Ηλέκτρα Κωνσταντινίδου, τους άξιους δασκάλους και ιδιαίτερα τον κ. Νικο Μποτζιώρη και την κα. Πέλα Κουτρώτσιου.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία στο εργαστήριο του σχολείου μας!

Πες μας τη γνώμη σου!

Scroll to Top